Elevii primesc note umflate

Titlul asta il citeam de dimineata intr-un ziar local in timp ce asteptam ca profesorul sa vina la curs. Am mai citit eu si dupa ce a venit el, dar fiind la jurnalism am o scuza, ma cultiv.

Stau mereu si ma tot intreb. Oare cand se va realiza ca sistemul preuniversitar de invatamant in Romania este pe butuci? Adica daca iei un elev de clasa a 12-a care a terminat la profilul mate-info ai foarte mari sanse ca acesta sa nu cunoasca valoarea lui pi („Asa e usor a scrie renumitul si utilul numar” 3,14159265 Insa e suficient daca stiti si ca e 3,14. Eu fraza asta o tin minte din clasa a 9-a, cand, probabil singura profesoara pe care o stimez, ne-a spus-o pentru a memora valoarea lui pi). Sau e foarte posibil ca un elev de clasa a 9-a sa silabiseasca atunci cand citeste. Nivelul invatamantului a coborat atat de mult si certitudinea ca orice examen (vorbim de invatamantul preuniversitar) se poate lua pe copiat a transformat generatiile care vin din urma in generatii cu un viitor foarte nesigur.

Nu am de gand sa comentez despre acel articol sau sa preiau vreo idee de acolo, am sa fac abstractie ca l-am citit, am preluat doar titlul. Am tot vorbit despre sistemul de invatamant si in alte postari pe care le gasiti la rubrica scoala, si cred ca voi mai putea vorbi destul timp despre asta, pentru ca subiecte am.

In general, ceea ce se vede din afara sistemului este total diferit de ceea ce se intampla inauntru si faptul ca notele sunt umflate, este un fapt cunoscut.

Profesorii spun ca prin umflarea notelor ii ajuta pe elevi la admiterea la facultate, insa ce nu inteleg ei este ca astfel promovam prostia si incultura. Elevii nu mai invata, la facultate intra oricine iar cei care chiar ar merita raman de cele mai multe ori pe dinafara.

Multi profesori nu mai au niciun interes fata de elev si asta e un fapt care se reflecta in nivelul de educatie tot mai scazut. Ei doar isi vad de treaba, predau si dau notele, in majoritatea cazurilor dupa ureche, sau cum se mai spune: „pe ochi frumosi”. Nu spun ca vina este in totalitate a profesorilor, insa au si ei o mare parte din vina pentru ceea ce se intampla acum in invatamant. Prin oferirea unor note mari fara munca, se incurajeaza incultura, lenea, copiii nu mai citesc, nu mai invata.

Ca sa ajungem si la efectele acestor note umflate, facem un pas inainte spre facultate. Ajunsi aici, elevii cu medii mari (luate pe nedrept), intra usor la orice facultate. Astfel profesorii universitari se confrunta cu „genii” care nu stiu sa scrie corect sau nici macar sa citeasca. Chiar daca in anii urmatori de facultate se triaza studentii care invata si cei care au intrat datorita acestor note umflate, deja e prea tarziu, ei ocupand locul unor tineri cu un potential mult mai mare.

In timp ce scriam aceasta postare discutam despre acelasi subiect cu un prieten (trecut de ceva timp prin scoala). El sustinea sus si tare ca indiferent ca notele sunt umflate sau nu, bacalaureatul poate face diferenta intre elevi. Mi-a venit sa rad cand l-am auzit. I-am explicat ca bac-ul nu mai e ce a fost si ca in ziua de azi e doar o simpla formalitate pentru majoritatea elevilor, cei care invata luand de multe ori note mai mici decat cei care se stiu descurca.

Se vehiculeaza prin presa si faptul ca multe facultati vor sa introduca examene la admitere. Ce vor rezolva cu treaba asta? Absolut nimic, pentru ca vor fi cativa care vor lua note mari insa de intrat se va intra oricum. Luam exemplu medicina. Si in Cluj si in Oradea s-a intrat la medicina cu medii foarte mici, ultima medie fiind cinci si ceva si cum sunt foarte multe locuri bugetate la aceste facultati, intri linistit pe un loc caldut si fara taxa chiar daca ai media de admitere putin mai mare de 5.

Asa ca schimbarea acestui sistem va fi foarte greu de realizat. Si sunt convins ca se va merge inca multi ani de acum incolo pe acelasi sistem infect. Cu profesori care isi vad doar de banii lor, cu meditatii mai mult sau mai putin „facultative”, cu elevi al caror nivel de cultura se situeaza pe un trend ingrijorator de descendent, insa un sistem de care profita toti si de care este „multumita” toata lumea. De la parinti, care isi vad copii cu note mari, cu bacul luat si inscrisi la facultate, pana la profesori si elevi care isi urmaresc fiecare interesele, toata lumea fiind fericita.

Reclame
Acest articol a fost publicat în lungi, prostie, romania, scoala. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Elevii primesc note umflate

  1. astamik zice:

    Ai dreptate…dar nu ajuta cu nimic asta… Faptul ca suntem cativa omuleti care realizam ca sistemul este cu susu` in jos si mult mai putini omuleti care vor sa schimbe asta nu ne ajuta cu nimic. Anyway….nice article :*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s