Nascut rom, crescut rom, acum tigan

Da stiu, rom se confunda cu roman si pentru asta sunt total de acord si consider ca este o decizie cat se poate de buna schimbarea denumirii din rom in tigan pentru ca am suferit destul de pe urma lor, termenul creand confuzie in Europa si aducandu-ne o imagine cat se poate de proasta.

Dar nu inteleg de ce in Romania totul se experimenteaza. Ne-au trebuit 10 ani ca sa vedem efectele trecerii de la tigan la rom (asta oficial), ca in ultima clipa sa trecem IAR de la rom la tigan, incercand sa salvam ce se mai poate din imaginea acestei tari.

Prin 2000, niste burtosi, s-au gandit ca tiganii (care se numesc asa din totdeauna) s-ar simti mai bine daca s-ar numi romi, iar mai apoi rromi, ca sa nu se creeze confuzii. Totusi, confuzii s-au creat, destule, iar acum toata lumea crede ca Romania e plina de romi, adica de tigani, si ca romanii sunt tigani, adica romi. Intelegeti voi. Si toate astea doar pentru ca niste destepti au hotarat ca termenul de tigan nu e potrivit si ca e mai bine sa le spunem romi (sau rromi).

In toata perioada post-decembrista s-a manifestat o presiune constanta din partea unor organizatii sau din partea unor politicieni, personalitati de frunte cu ascendenta roma, in folosirea in documentele oficiale a etnonimului „rom”. Ca un raspuns la aceste presiuni, prin Memorandumul H03/169 si 5/390/NV din 31 ianuarie 1995 adresat primului ministru de atunci, Nicolae Vacaroiu, ministrul de externe Teodor Melescanu recomanda folosirea in continuare in documente a cuvantului „tigan” in concordanta cu cuvintele folosite in celelalte limbi europene: zigeuner, gitanes, zingaro etc., pentru evitarea unor confuzii nefericite cu numele poporului roman. Presiunile continua si in 2001, Petre Roman, ministrul de externe, semneaza un nou Memorandum cu numărul D2/1094/29.02.2000 catre prim-ministrul Mugur Isarescu, in care, in virtutea dreptului de autoidentificare al populatiilor, recomanda folosirea obligatorie in toate documentele oficiale romane a denumirii de rom pentru a identifica etnia tiganilor. Mugur Isarescu isi insuseste Memorandumul si emite o hotarare de guvern in acest sens. Trebuie precizat ca documentele UE referitoare la denumirea de „rom” erau indicative, si nu obligatorii.

Acum o dam la-ntors si modificam modificarea. Fapt ce nu ma mira, in Romania. Pentru ca doar la noi legile se fac prin experimente. Sunt de acord si consider ca ideea e cat se poate de buna, insa sunt enervat de faptul ca abia acum ni s-au deschis ochii si ca ani de zile am patat imaginea unei tari intregi si a unui intreg popor, doar pentru interesele anumitor oameni „mari” ai acestei tari.

Reclame
Acest articol a fost publicat în prostie, romania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s