Catedrala Romano-Catolica – Oradea

Catedrala Romano-Catolică din Oradea, cel mai mare edificiu baroc din ţară şi una dintre cele mai frumoase bazilici din Europa, este un monument de arhitectură construit între anii 1752-1780. Planurile aparţin arhitecului italian Ricca iar frescele din interior au fost realizate de către pictorul austriac Francisco Storno.

Catedrala are o lungime totală de 68 m, lăţime de 30 m şi înălţimea de 61 m. La interior, a fost folosită la construcţie marmură de Vaşcău iar altarul principal este din marmură de Carrara, sculptat de artistul italian Triscornia, după planurile lui Toth Ştefan, în stilul neorenaissance (1897).

Catedrala găzduieşte moaştele Sfântului Ladislau, „prezent” cu două statui, una de bronz, în faţă intrării principale şi una sculptată la intrarea laterală.

Un mare interes îl prezintă orga mare, ce datează din 1780. De asemenea, înăuntru se mai găseşte o orgă mai mică şi încă una normală care este folosită de obicei.

Tabloul altarului principal, cu titlul „Ridicarea în ceruri a Maicii Domnului” a fost pictat în anul 1778 de artistul austriac Vincent Fischer, după stilul lui Giovanni Battista Tiepolo. Mai găsim două picturi în navele transversale care îl reprezintă pe Sf. Ladislau şi pe Sfânta Familie, ambele fiind tot opera pictorului Vincent Fischer. Iar la intrarea laterală a Catedralei, există câteva monumente funerare din secolul al XV-lea şi al XVI-lea, în stil gotic şi renaissance, care au aparţinut vechii Catedrale a Cetăţii.

În interior se mai găsesc numeroase cruci, sfeşnice, picturi, statuete, geamuri vitrate cu motive religioase şi numeroase ornamente în stil baroc austriac.

Am fost impresionat, nu atât de exterior şi de înălţimea impunătoare, cât de spaţiul enorm din interior, de toate detaliile, ornamentele religioase, de geamurile vitrate, de orga mare, de statuete, dar mai ales de liniştea mormântală. Am avut un sentiment plăcut, atunci când din frenezia oraşului am pătruns într-un loc atât de relaxant. Am rămas impresionat de tot, de toate detaliile care pur şi simplu te copleşesc, eşti pur şi simplu asaltat din toate părţile de frumuseţea acestui loc. Un loc care merită vizitat şi unde poţi petrece câteva minute de relaxare.

Alături de Şirul Canonicilor şi Palatul Episcopal, constituie Complexul Baroc din Oradea.

Această prezentare necesită JavaScript.

Mai jos aveţi imaginile în format mare.

Reclame
Acest articol a fost publicat în fotografii, fotoreportaj, oradea. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Catedrala Romano-Catolica – Oradea

  1. Pingback: Palatul Episcopal Romano-Catolic – Oradea | Moga Florin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s