Palatul Episcopal Romano-Catolic – Oradea

La doar cinci minute de gara Oradea, se află cel mai grandios palat din oraş, având 100 de camere şi 365 de ferestre.

Palatul Episcopal Romano-Catolic este un monument de arhitectură aflat în imediata vecinatate a Bazilicii romano-catolice, proiectat în stil baroc de cunoscutul arhitect austriac Franz Anton Hillebrant.

Construcţia începe în anul 1762, şi se termină în 1777. Clădirea are planul în formă de U, delimitând şi o curte interioară. Printre oaspeţii palatului s-au numărat şi împărăteasa Maria Terezia şi împăratul Josif II, ai Austriei. Palatul are şi o capelă de o rară frumuseţe având tavanul şi pereţii împodobiţi cu fresce.

Anii 1948-49, când comunişti greci au pierdut lupta împotriva regelui, au reprezentat o cotitură drastică în viaţa palatului. În jur de 1000 de copii ai partizanilor greci au fost salvaţi şi cazaţi în palat. Episcopia a trebuit să părăsească clădirea în patru ore, iar în următorii ani copiii au distrus tot interiorul palatului.

In 1963 episcopia neavând bani pentru renovare (moşiile fiind sechestrate), cedează oraşului dreptul de folosire asupra palatului, fără să renunţe la dreptul de proprietate. Astfel la 17 ianuarie 1971 în palatul baroc se deschide Muzeul Ţării Crişurilor.

În 1996 Biserica începe procedurile legale pentru recuperarea palatului. Sentinţa definitivă, în urma căreia Biserica catolică a primit înapoi şi dreptul de folosire, a fost pronunţată în data de 9 iulie 2004, iar Muzeul Tării Crişurilor are la dispoziţie 5 ani pentru găsirea unui spaţiu adecvat.

Alături de Şirul Canonicilor şi Catedrala Romano-Catolică formează Complexul Baroc din Oradea.

(Sursă text)

Această prezentare necesită JavaScript.


Reclame
Acest articol a fost publicat în fotografii, fotoreportaj, oradea. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Palatul Episcopal Romano-Catolic – Oradea

 1. Mortu` zice:

  Biserica a dat avara muzeul, sa nu se uite asta. Era mult mai fain cand era muzeu pentru ca pe langa faptul ca admirai artefactele si lucrurile vechi, aveai posibilitatea sa admiri si arhitectura cladirii daca te interesa.

  Cand am auzit ca a castigat biserica, am fost profund dezamagit.

 2. starsgates zice:

  Măcar dacă s-ar reface clădirea.
  Mă bucur că mai e cineva care admiră Oradea.;)

 3. cori zice:

  Biserica…. unii oameni din Biserica. Pana acum oare cum a putut „supravietui” fostul episcop fara sa locuiasca in acest palat? Offf…… oamenii lui Dumnezeu, cei „umili” si „modesti”, care aspira numai dupa functii si palate. Sunt catolic si imi pare rau ca spun asta, dar cam asa stau lucrurile… din pacate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s