Se caută vinovaţii

România între dezastrul de la BAC şi dezastrul de la titularizare.

Căutăm vinovaţi când aceştia sunt chiar sub nasul nostru.

După afişarea rezultatelor de la examenul de bacalaureat de anul acesta, care a fost un adevărat dezastru, s-a căzut pe capete iar notele au fost mici în toată ţara, toată lumea a început să-şi dea cu părerea în stânga şi în dreapta.

S-a început căutarea vinovaţilor. Fiecare avea o versiune a sa, fiecare avea un ţap ispăşitor, însă puţini cădeau de acord asupra unui numitor comun. Unii spuneau că a fost prea greu (în general elevii), alţii spuneau că elevul e de vină (în general profesorii), părinţii dădeau vina pe sistem, pe profesori, pe scurt, toată lumea dădea vina pe toată lumea, însă fără a dovedi concret „vinovăţia” uneia dintre părţi.

Un lucru practic imposibil, zic eu. Părerea mea e că elevul poartă cea mai mare vină şi aici sunt sigur că nimeni nu poate să conteste, însă sunt şi alţi factori care au avut o influenţă mai mică sau mai mare la ceea ce am numit în ultimele săptămâni „dezastru la bacalaureat”.

Dar totuşi, cum putem să dăm vina doar pe elev? Evident, elevul are datoria să înveţe, pentru că învaţă pentru el şi nu pentru părinţi, pentru profesori sau pentru altcineva. Singura sa datorie este să înveţe.

Însă atunci când cei de la care teoretic ar trebui să înveţe, cei care ar trebui să îi formeze elevului un bagaj de cunoştinţe, cei care îl pregătesc pentru aşa numitul examen al maturităţii eşuează ei înşişi în faţa examenului care ar trebui să dovedească faptul că sunt competenţi pentru a ocupa un post în acest sistem, cum mai putem să dăm vina doar pe elev?

Cum mai poţi să spui că elevul e vinovat când profesorul e nepregătit? Oferăi acelui elev toate condiţiile pentru a putea învăţa şi abia atunci pune întreaga vină asupra lui, în cazul în care eşuează la fel de lamentabil.

Închei cu o întrebare existenţială de la Moş Călifar: Ce a fost mai întâi, profesorul nepregatit sau elevul retard?

Dezastru la titularizare

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în romania, stiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Se caută vinovaţii

  1. Tamy zice:

    ce vinovati…pestele de la cap se impute…au stricat tot sistemul de invatamant…pe langa multe alte greseli nepermise…halal specialisti…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s