Grădina Zmeilor

Rezervaţia Naturală Grădina Zmeilor este o adevărată perlă turistică situată lângă localitatea Gâlgău Almaşului, la doar 10km de Jibou sau la 35km de Zalău, reşedinţa judeţului Sălaj.

Specialiştii consideră rezervaţia ca fiind unică în Europa, aceasta „ascunzând” stânci uriaşe care s-au format printr-un amplu fenomen de prăbuşire şi erodare. Cu timpul, datorită eroziunii apei şi a vântului, stâncile au luat forme care mai de care mai bizare. De la coloane, metereze, până la poduri, ciuperci şi forme care îţi lasă imaginaţia să zburde liberă.

Localnicii i-au dat rezervaţiei numele de „Fata Cătănii”, deoarece până la alunecările de teren din ’71, stâncile aveau forma unei fete cu părul lung, cu ulicior în mână şi o doniţă în spate. Legenda povesteşte despre o fată îndrăgostită de o cătană şi transformată într-o stană de piatră de blestemul mamei vitrege.

Şi stâncile au primit diverse nume, tot de la oamenii din zonă. Astfel au apărut nume sugestive ca „Zmeul şi Zmeoaica”, „Moşul”, „Eva” sau „Dorobanţul”.

Accesul în jurul „zmeilor” se face pe un traseu marcat, destul de accesibil, cu doar câteva locuri puțin mai greu de abordat. Totuși, vă recomand să purtați adidași și nu șlapi sau sandale cum am văzut la alții. E mai sigur și mai ușor așa.

O parte din traseu trece prin pădure, pe deasupra grădinii, de unde se vede cel mai frumos întreaga rezervație. Această parte a traseului a rămas neatinsă de așa zisele modernizări care s-au efectuat aici în urmă cu ceva timp. Restul traseului a fost transformat într-o potecă largă, pietruită, distrugând aspectul natural și sălbatic al zonei. Pe lângă toate acestea, și românul, care are prostul obicei de a-și scrie numele peste tot, a contribuit la distrugerea aspectului natural și a stâncilor vechi de milioane de ani încărcate cu istorie.

”Este dezolant faptul ca in Romania dupa aderarea la UE au fost declarate arii naturale protejate, constat, pur formal, o multime de locatii mirifice de importanta stiintifica, botanica, faunistica, geologica, speologica, peisagistico-turistica etc. fara ca ulterior acestea sa fie manageriate stiintific, profesionsit, consecvent si onest strict conform legii, interesele unor «investitori» prevaland intereselor statului” Lucian Petru Goja

Cu toate că rezervația e un loc minunat în orice perioadă a anului, și poate ca o să vă atragă mai mult stâncile înconjurate de verdeață, eu v-aș recomanda să mergeți toamna sau primăvara devreme, înainte să înverzească natura. Copacii din zonă acoperă destul de mult din stânci și nu se văd la fel de bine. Am văzut poze mai vechi, în care stâncile erau mult mai golașe iar peisajul mult mai feeric, la fel cum spunea și o doamnă mai în vârstă, care le povestea copiilor cum era locul în urmă cu câțiva ani, când vegetația nu acoperea atât de mult din ciudatele forme.

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame
Acest articol a fost publicat în de vizitat, excursii, fotografii, romania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s